Jägarexamen nästa?

Jakt är ett växande fenomen som lockar allt fler i Sverige. I detta inlägg tänkte jag bjuda på lite mer information, då jag själv funderar på att gå vidare med detta. Kort fakta om jakt i Sverige:

Hösten och vintern är jaktens högsäsonger i Sverige – det vill säga från augusti till februari. Datumen varierar kraftigt beroende på vilken typ av djur, var i Sverige man befinner sig och vilken typ av jakt det rör sig av – det vill säga jaktmetoden. Antalet skjutna storvilt regleras över hela Sverige. Detta för att se efter djurpopulationen och säkerställa rätt nivåer. Exempel på byten är älg, rådjur, björn och lodjur.

Enligt DN tog hela 10 000 svenskar sin jägarexamen 2010. Jämfört med föregående år är det en ökning på hela tio procent. För att ta jägarexamen måste man genomföra en utbildning och skriva ett teoriprov. Det finns olika sätt att ta examen. Vissa går en intensivkurs som är avklarad på några få dagar. Andra väljer att portionera ut inlärningen på längre perioder – till exempel genom en kurs som går kvällstid. Vad som passar bäst beror självklart på hur ens livssituation ser ut, samt hur bråttom det är att få licens. Jägarexamen utfärdas av Naturvårdsverket, och det är också därifrån bestämmelserna och kraven regleras.

Oavsett hur man väljer att läsa in den teoretiska delen krävs det mer än så för att faktiskt få jaga med vapen i Sverige. Det krävs även tillstånd för att innehava jaktvapen. Denna licens kan endast fås om personen i fråga har ha en jägarexamen. Dessutom måste man vara över 18 år för att kunna ansöka. Detta testas genom praktiska skjutprov, som varierar beroende på vilka vapen som kommer användas. Normalt sett har man fyra olika vapentyper. Tankarna förs osökt till min golfbag.

Trevlig kväll!

Leave a Reply