Tvättmedel – hur fungerar det egentligen?

Du slänger in kläderna i tvättmaskinen tillsammans med ett par skopor tvättmedel. Du ställer in programmet och trycker på en knapp, och ungefär 45 minuter senare piper det till. Då är kläderna blöta, men förhoppningsvis rena, fräscha och i samma färg som när du stoppade in dem (om du inte färgat dem avsiktligt eller blandat färgerna hejvilt). När kläderna är torra igen så noterar man en fräsch lukt och ibland en krispig känsla, nästan som att skjortan är helt ny.
 

Men hur fungerar det egentligen?

Tvättmedel använder en kombination av kemikalier för att separera smuts från kläder. Ingredienserna gör också sitt bästa för att hålla smuts och kläder separerade tillräckligt länge för att sköljvattnet ska kunna ta med sig smutsen.
 
De viktigaste ingredienserna i tvättmedel kallas tensider. Tensider består av molekyler med en speciell egenskap. Ena änden av den ytaktiva molekylen attraherar vattenavvisande (hydrofoba) ämnen som t.ex. olja och fett. Den andra änden av molekylen attraheras till vatten (hydrofil). Så medan den ena änden av den ytaktiva molekylen binds till smuts i dina kläder, är den andra änden fast i vattnet. På så sätt kan man få bort smutsen genom att skölja bort vattnet ur kläderna. Kortfattar kan man förklara det som att tensider hjälper fett, olja och smuts att blandas ut med vatten. Ni vet hur det blir när man blandar olja och vatten – det är här tvättmedlet agerar som ett emulgeringsmedel. Men, detta är bara det första steget i att få smutsen ur kläderna.
 
När tillräckligt många tensider har fäst sig i smuts på kläderna, omger de smutsen och löser upp den i vattnet. Rörelseenergin orsakad av tvättmaskinen som kastar runt vattnet hjälper att dra bort smutsen från tyget. Vips så har du smutsigt vatten, och kläder i detta. Då pumpas smutsvattnet ut, och dina kläder är rena.

Häftigt va?

Kom ihåg att välja tvättmedel baserat på hur miljövänligt det är.

Leave a Reply