Jobb i fokus: hudterapeut

En hudterapeut ger hälso-och skönhetsbehandlingar i främst spa och salonger. Vill man studera för att jobba som detta bör man välja en hudterapeututbildning som är godkänd av SHR.

Vad gör man?

Hudterapeuter utför b.la. vårdande ansikts- och hudbehandlingar, såsom ansiktsrengöring, för att förbättra en mängd olika hudåkommor, inklusive rosacea, uttorkning och rynkor, som orsakas av åldrande och solskador. De utvärderar och ger kunderna råd om behandlingar och lösningar. Ibland hänvisar man kunden till en hudspecialist när det behövs.
Arbetsuppgifterna för en hudterapeut varierar beroende på dennes specialområde. Jobbet kan innefatta: ansikts-eller kroppsmassage, hudanalys, aromaterapi, elektrolys, vaxning, manikyrer, pedikyrer, nagelförlängningar, hjälpa kunder hitta kost- och träningsprogram och massor med annat. Självklart styrs detta av personens kompetenser och var de jobbar någonstans. Vissa salonger har ett brett utbud av behandlingar, medan andra specialiserar sig på vissa delar (ex. massage).

Hudterapeuter arbetar ofta med kunder för att förbättra deras utseende. En kombination av produkter och behandlingar kan tillämpas för att nå uppsatta mål. Hudterapeuter råder ibland kunder hur man kan förbättra sitt utseende med produkter för hår och hud. Eftersom det är ett ganska flexibelt jobb kan behandlingar (och jobb!) finnas i salonger, spa och hotell – men även i större varuhus (framförallt utomlands).

Arbetet omfattar vanligen ett antal olika behandlingar, som alla har olika resultat. Till exempel kan hudterapeuten ge ansiktsbehandlingar, kroppsinpackningar eller massage. Några av dessa kommer syfta till att öka blodflödet, medan andra syftar till att kunden får ljusare hud. Efter behandlingen får kunden möjlighet att köpa produkter för att fortsätta delar av behandlingen hemma.

Framtidsutsikter

I USA förutspådde man för några år sedan att hudterapeut skulle vara ett jobb med kraftig tillväxttakt sett till arbetstillfällen – 38% ökning mellan 2008 och 2018. Detta tyder på att en utbildning inom detta har möjlighet att ge dig ett jobb under ett bra tag framöver. Även i Sverige ser framtidsutsikterna goda ut.

Leave a Reply